miercuri, 24 iulie 2013

Costuri în plus pentru proprietari: certificatul energetic devine obligatoriu

Certificatul de performanţă energetică devine o obligație pentru jucătorii din piaţa imobiliară din 20 iulie. Astfel, oricine vrea să vândă, să închirieze sau să construiască o proprietate, trebuie să plătească un evaluator pentru a întocmi actul verde. În caz contrar, amenda poate ajunge până la 10.000 lei, adică echivalentul a peste 2.000 euro. Mai mult, există riscul ca nici clienţii să nu mai accepte proprietăţi despre care nu ştiu cât de multă energie consumă.
O nouă taxă imobiliară: de mâine, certificatul energetic devine obligatoriuCertificatul energetic se aplică oricui, indiferent de tipul de tranzacţie, de clădire sau de destinaţia acesteia. Potrivit legii 159/2013, începând cu data de 20 iulie 2013, întocmirea certificatului de performanţă energetică este obligatorie pentru următoarele categorii de clădiri:
Locuinţe unifamiliale
Blocuri de locuinţe
Birouri
Clădiri de învăţământ
Spitale
Hoteluri şi restaurante
Construcţii destinate activităţilor sportive
Clădiri pentru servicii de comerţ
Alte tipuri de clădiri consumatoare de energie
Dacă ştii în ce clasă energetică te afli, ştii cât te va costa întreţinerea
Aşadar, nimeni nu face excepţie. Certificatul vizează clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, clădirile care se construiesc precum şi clădirile cu o suprafaţă utilă de peste 500 mp, aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice, precum şi în cazul clădirilor în care funcţionează instituţii care prestează servicii publice. Pentru toate acestea, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, o copie a certificatului. Aceast lucru trebuie să se întâmple înainte de semnarea contractului, pentru a-i da posibilitatea clientului să afle exact care este performanţa energetică clădirii de care este interesat.
„Este important să ştii pe ce dai banii, pentru că multe dintre construcţiile situate în cele mai scumpe zone au probleme foarte mari. În mod normal, ar trebui să plăteşti şi calitatea produsului, nu numai zona. Sau măcar să ştii la ce te înhami. Dacă ştii în ce clasă energetică eşti, ştii la ce cheltuieli să te aştepţi cu întreţinerea. Cunosc personal o familie care, pentru un apartament cu două camere situat nestrategic pe colţul unui bloc, a plătit la întreţinere 900 lei, într-o lună de iarnă”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Auditorilor Energetici.
Certificatul energetic poate anula procesul verbal de recepţie
Dezvoltatorii sau cei care îşi construiesc o casă aceştia au obligaţia să prezinte certificatul energetic în original comisiei de recepţie, la terminarea lucrărilor. De asemenea, o copie a certificatului se anexează la procesul-verbal de recepţie şi devine parte componentă a cărţii tehnice a construcţiei. În cazul în care această etapă nu este întrunită, procesul verbal devine nul, iar amenda aplicată variază între 1.000 si 10.000 lei. În faţa acestui risc, cheltuiala iniţială cu întocmirea certificatului pare infimă.
„Preţurile depind în funcţie de evaluatori, se negociază, dar vorbim despre 500-600 lei pentru un apartament cu patru camere. Este un preţ derizoriu, iar volumul de muncă este incredibil de mare. Ca specialist, trebuie să vezi starea terasei, să mergi în subsol să vezi dacă este contor general de căldură, anul instalării, modelul, nu te rezumi numai la vizionarea apartamentului. Se fac măsurători în interior, exterior, terasa, casa scării şi subsol şi abia apoi se fac aceste determinări de consumuri. Sunt foarte multe calcule până ajungi să completezi acest document”, continuă oficialii Asociaţiei Naţionale a Auditorilor Energetici.
În cazul clădirilor cu o suprafaţă utilă de peste 500 mp, deţinute sau administrate de autorităţile publice, certificatul trebuie să fie afişat într-un loc accesibil şi vizibil publicului.
Sursa: media.imopedia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu