marți, 16 aprilie 2013
Schimbari pentru o locuinta sanatoasa
Atunci cand spui ,,acasa,, te gandesti la un spatiu relaxant, unde te intorci cu placere dupa o zi aglomerata de munca. In multe cazuri, insa, casa poate reprezenta o sursa de boli, care afecteaza sanatatea ta si a intregii familii. Ce schimbari ar trebui sa faci ca sa ai o locuinta sanatoasa?
1) Animalele de companie: desi le iubim si le consideram inofensive, trebuie sa constientizam faptul ca pot reprezenta o amenintare pentru sanatatea familiei. Pisicile cauzeaza de multe ori alergii, in special persoanelor sensibile la substantele continute in urina si saliva micilor patrupede. De asemenea, un parazit specific pisicilor este responsabil de aparitia toxoplasmozei, o afectiune deosebit de periculoasa pentru copii si femei insarcinate.
Studiile arata ca animalele de casa sunt purtatoare de salmonela, bacterie care poate afecta si oamenii.
Solutia? Foloseste frecvent aspiratorul, mai ales daca acesta este echipat cu un filtru special pentru aer, care va distruge elementele daunatoare. Sterge des praful si spala mobila. Nu permite animalelor sa te linga pe fata si spala-ti mainile dupa ce te-ai jucat cu micii prieteni blanosi.
2) Geamurile de tip termopan: sunt folosite datorita faptului ca mentin caldura mai mult timp in interiorul casei, permit o izolare termica si fonica mai buna. Din pacate, acest tip de geamuri favorizeaza condensul si mucegaiul, deosebit de periculoase pentru bolnavii de astm.
Solutia? Tine geamul intredeschis atunci cand nu esti acasa. Monteaza o hota in bucatarie, deasupra aragazului. Inchide usa atunci cand faci baie sau dus, iar la final deschide geamurile pentru a reduce cantitatea de aburi.
3) Incalzirea centrala: tot mai multe case sunt echipate cu centrale termice. Acestea reprezinta o solutie perfecta pentru incalzirea locuintei, dar creeaza si un mediu ideal pentru dezvoltarea unor bacterii des intalnite, acarienii. De asemenea, riscul intoxicarii cu monoxid de carbon este foarte ridicat.
Solutia? Nu tine centrala pornita mai mult decat este necesar. Lasa din cand in cand geamurile deschise, pentru a aerisi incaperile. Cheama periodic un expert care sa verifice boilerul si sa te asigure ca nu au loc scurgeri de gaze.
4) Chimicalele din produsele pentru bucatarie: este normal sa iti doresti ca locuinta sa sclipseasca de curatenie, dar nu uita ca produsele chimice – in special inalbitorii – pot produce vapori deosebit de daunatori pentru sanatate. Vaporii pot cauza dureri de cap si somnolenta, precum si complicatii ale sistemului respirator pentru copiii care sufera de astm.
Solutia? Foloseste produse naturale de curatare. Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat cu succes in acest scop. In cazul in care doresti sa improspatezi aerul, combina putin bicarbonat cu apa si ulei aromat si pulverizeaza-l in toata casa. Foloseste otet pentru a sterge geamurile si suc de lamaie pentru a inlatura petele.
5) Pernele si pilotele: de cele mai multe ori produc alergii, cauzate de faptul ca fulgii din acestea reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor. Fulgii in sine nu cauzeaza atat de multe alergii pe cat s-ar crede.
Solutia? Poti utiliza perne si pilote care nu contin fulgi sau poti opta pentru lenjerie groasa, prin care elementele daunatoare sa nu poata patrunde.
6) Biberoanele: plasticul din care sunt confectionate contine o chimicala numita Bispenol A, care poate fi cancerigena. Unii specialisti remarca faptul ca aceasta chimicala este responsabila de producerea cancerului de san si de prostata.
Solutia? Cumpara cu atentie biberoanele, foloseste-le mai degraba pe cele din sticla. Nu umple biberonul cu apa fierbinte, aceasta determinand chimicala sa patrunda mai usor in lichidul din interior. Schimba biberoanele cel putin odata la 6 luni.
Atata timp cat vei respecta sfaturile de mai sus, vei observa ca te vei simti mai in siguranta in propria locuinta si iti vei proteja familia de posibilele pericole.
Sursa: www.utilecopii.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu