În prima jumătate a anului 2014 au fost finalizate în Bucureşti birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 92.000 de metri pătraţi, dar circa jumătate din aceste spaţii nu au deocamdată chiriaşi, reiese dintr-o analiză a ZF pe baza datelor din piaţă.
Un consorţiu format din nemţii de la Deutsche Pfandriefbank şi băncile austriece Erste Bank şi Raiffeisen Bank a refinanţat cu 220 de milioane de euro mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti în cadrul celui mai important contract de credit acordat pentru un proiect
imobiliar din România în ultimii şase ani.
FF Group, compania elenă care operează la nivel local reţelele de magazine Nike, Folli Follie, Calvin Klein şi Collective, a obţinut de la Garanti Bank un împrumut de patru milioane de euro pentru reconstrucţia unei clădiri istorice de la intersecţia străzilor Ion Câmpineanu şi Nicolae Bălcescu, în apropierea Pieţei Universităţii din Bucureşti.
Operatorul de telefonie mobilă Orange România, cu afaceri anuale de aproape un miliard de euro şi circa 3.000 de angajaţi la nivel local, a închiriat un spaţiu de 13.700 de metri pătraţi în clădirea de birouri Green Court dezvoltată de grupul suedez Skanska în nordul Capitalei, vizavi de mallul Promenada şi viitorul sediu al rivalilor de la Vodafone.
BCR, cea mai mare bancă din România, controlată de grupul austriac Erste, a preluat pentru aproape 50 de milioane de euro proiectul imobiliar Silver Mountain din Poiana Braşov, dezvoltare iniţiată de omul de afaceri Dan Fischer, decedat în urmă cu aproape doi ani.
IULIE 2014
Producătorul american de soluţii IT Accenture, prezent pe piaţa locală cu operaţiuni diverse în Bucureşti, Cluj şi Târgu-Mureş, a închiriat un spaţiu suplimentar de birouri cu o suprafaţă de 1.400 de metri pătraţi în parcul de afaceri West Gate din Militari, unde pot fi amenajate staţii de lucru pentru circa 150 de angajaţi.
Grupul spaniol Gran Via, care în primăvara lui 2014 a finalizat o investiţie de 4,5 milioane de euro într-un bloc cu 84 de apartamente situat pe terenul fostei fabrici Frigocom din cartierul Militari al Capitalei, a început în urmă cu o lună lucrările la alte două blocuri în cadrul aceluiaşi proiect, după ce a obţinut un credit de 3,3 mil. euro de la Garanti Bank.
Firma Societatea de Dezvoltare Comercială Sudului, în portofoliul căreia se află mallul Sun Plaza din cartierul bucureştean Berceni, a înregistrat o cifră de afaceri de 15,9 mil. euro în 2013, în creştere cu 2,5%, rezultat prin care proiectul grupului austriac S Immo îşi consolidează a treia poziţie în topul mallurilor din Bucureşti.
Grupul belgian Atenor, care în primăvara lui 20014 a finalizat un prim proiect pe piaţa locală - o clădire de birouri în cadrul parcului de afaceri Hermes Business Campus din Pipera – va începe din toamnă lucrările la cel de-al doilea imobil al complexului.
Firma Alecsandri Estates, prin intermediul căreia Dan Cojocaru şi Michael Hadjipavlou, acţionarii Proiect Bucureşti, dezvoltă un complex de birouri în apropierea Pieţei Romane din Bucureşti, a obţinut la jumătatea lunii mai o nouă finanţare de 3,5 milioane de euro de la Piraeus Bank.
AUGUST 2014
Omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul grupului Altex, a vândut mallul Aurora din Buzău şi un proiect comercial de 4.000 mp de lângă magazinul Kaufland din Alba Iulia fondului sud-african de investiţii NEPI.
Britanicul Robert Neale, fondator şi managing director al companiei Portland Trust, care a dezvoltat, printre altele, proiectul Opera Center din Bucureşti, a cumpărat un teren de 4 hectare vizavi de sediul Poliţiei Rutiere din Pipera pentru a ridica un nou parc de afaceri care ar putea atrage o investiţie de 100 - 150 mil. euro.
Antreprenorul timişorean Ovidiu Şandor, dezvoltatorul proiectelor de birouri City Business Center din Timişoara şi The Office din Cluj, a atras o finanţare europeană nerambursabilă de 26,3 mil. lei (circa 6 mil. euro) pentru dezvoltarea celei de-a cincea clădiri a parcului de afaceri de la Timişoara.
UniCredit Bank Austria şi UniCredit Ţiriac Bank, bănci care aveau o expunere de aproape 43 de milioane de euro pe centrul comercial Vitantis din Bucureşti, au cesionat o creanţă de aproape 17 milioane de euro către fondul de investiţii Revetas care a decis să cumpere proiectul de la grupul East Balkan Properties.
Fondul de investiţii Globalworth Real Estate, fondat şi condus de omul de afaceri elen Ioannis Papalekas, a ajuns la un acord pentru achiziţia parcului industrial Timişoara Airport Park de la compania Invest4SEE, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 18 milioane de euro.
SEPTEMBRIE 2014
Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul reţelei de centre comerciale Iulius Mall şi al proiectului mixt Palas din Iaşi, a început la Iaşi lucrările la o nouă clădire de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 15.000 mp a cărei finalizare este programată la sfârşitul lui 2015.
Robertino Georgescu şi Dan Drăgulin, doi investitori care în ultimii cinci ani au construit şi vândut în jur de 1.500 de locuinţe pe raza localităţii Popeşti-Leordeni situată la sud de Bucureşti, au ajuns la un acord pentru preluarea terenului de sub actuala fabrică Policolor de pe bulevardul Theodor Pallady din estul Capitalei pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.
Compania de dezvoltare imobiliară Primavera Development, controlată de familia Tănăsoiu, a încheiat un acord cu fondul de investiţii Secure Property pentru vânzarea clădirii de birouri EOS, sediul din Bucureşti al producătorului de lactate Danone, într-o tranzacţie cu o valoare de 5,85 milioane de euro.
OCTOMBRIE 2014
Fondul sud-african de investiţii NEPI, cel mai mare investitor în piaţa imobiliară locală, condus de Martin Slabbert, a realizat o nouă achiziţie de anvergură, semnând preluarea mallului Promenada din Floreasca de la grupul austriac Raiffeisen Evolution într-o tranzacţie estimată la 150 de milioane de euro.
Firma Metropolitan Developments, printre ai cărei acţionari se află oamenii de afaceri israelieni Moshe Turgeman şi Tomer Barhom, dezvoltatorii centrului comercial Euromall din Piteşti, investeşte şase milioane de euro într-un bloc cu 36 de apartamente situat pe strada Sfinţii Voievozi, în zona Calea Victoriei din Bucureşti.
Omul de afaceri Sorin Anghel, care a dezvoltat prin intermediul firmei Nord Imobiliare mai multe proiecte de locuinţe în zona de nord a Capitalei, a început construcţia unui bloc cu 11 etaje şi 110 apartamente pe strada Gafencu, în dreptul podului Aerogării din zona Băneasa, în urma unei investiţii estimate la 30 de milioane de euro.
NEPI, cel mai mare investitor în piaţa imobiliară locală, deschide mallul Shopping City Târgu-Jiu în urma unei investiţii de 30 de milioane de euro.
Firma Six Top Residence, deţinută integral de Ion-Alexandru Tariuc (33 de ani), va ridica până în 2015 încă şapte blocuri în cadrul ansamblului rezidenţial Confort Urban din cartierul Rahova, imobile ce vor duce proiectul la peste 1.200 de locuinţe noi, una dintre cele mai mari dezvoltări de acest gen din Capitală.
NOIEMBRIE 2014
Grupul sud-african NEPI, care a mizat peste 300 de milioane de euro pe achiziţia a două proiecte de birouri şi a mallului Promenada din zona Barbu Văcărescu – Floreasca, a realizat o nouă achiziţie în noul centru financiar al Capitalei, cumpărând un teren care îi va permite extinderea mallului şi dezvoltarea unei clădiri de birouri.
Ion Radulea, proprietarul platformei Semănătoarea din Bucureşti, va investi 10 milioane de euro pentru reconversia a două hale industriale în centre de afaceri.
Dan Cojocaru, acţionar al firmei de proiectare şi arhitectură Proiect Bucureşti şi unul dintre investitorii în proiectul de birouri The Landmark din centrul Capitalei, spune că finanţarea acestei investiţii a fost asigurată astfel încât lucrările să se desfăşoare conform planului, livrarea parcului de afaceri format din trei clădiri fiind programată la începutul anului 2016.
Gheorghe Iaciu vrea să intre puternic în sectorul rezidenţial prin intermediul companiei Impact şi să finalizeze în următorii şapte ani proiectul Greenfield din Băneasa cu 6.000 de apartamente.
DECEMBRIE 2014
Ţiriac Imobiliare, divizia de real estate a omului de afaceri Ion Ţiriac, va investi 30 de milioane de euro într-o clădire de birouri de pe strada Buzeşti, lângă Piaţa Victoriei din Capitală.
1&1 Internet Development, filiala locală a unui grup specializat în dezvoltarea de software, a închiriat etajele 13,14 şi 16 ale turnului Sky Tower din nordul Capitalei.
Grupul austriac Immofinanz, care deţine un portofoliu imobiliar de aproape un miliard de euro pe piaţa locală, a realizat în primul semestru al anului fiscal 2014/2015 (mai – octombrie 2014) venituri din chirii de 23,5 mil. euro pe piaţa locală, în scădere cu 3,8% faţă de perioada similară a anului precedent.
Grupul austriac Strabag, cu afaceri de 1,4 miliarde de lei pe piaţa locală în 2013, a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru construirea structurii mallului ParkLake Plaza din cartierul bucureştean Titan, proiect a cărui inaugurare este programată în 2016.
Numărul de case şi apartamente finalizate în regiunea Bucureşti – Ilfov a crescut cu 84% în cel de-al treilea trimestru şi cu 64% în primele nouă luni ale acestui an, faţă de intervalele similare ale anului precedent, potrivit datelor publicate de Statistică, instituţie care confirmă astfel tendinţa de formare a unui nou boom rezidenţial în Capitală.
Fondul de investiţii Globalworth, fondat şi condus de grecul Ioannis Papalekas, a bătut palma cu familia Nusco din Italia pentru preluarea clădirii Nusco Tower din nordul Capitalei într-o tranzacţie de 46 mil. euro, la două săptămâni după ce a achiziţionat şi prima clădire a proiectului Green Court care a costat 44 milioane de euro.
IANUARIE 2015
Costel şi Ionuţ Căşuneanu, fiii lui Costel Căşuneanu, omul de afaceri care controlează firma de construcţii Pa & Co Internaţional, au cedat anul trecut participaţia de 25% pe care o deţineau dintr-un teren de 2.700 de metri pătraţi din zona Unirii, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 2,5 milioane de euro, potrivit unui anunţ publicat în Monitorul Oficial.
Firma Town Imobiliar SRL, controlată indirect prin două vehicule de investiţii înregistrate în Olanda, a început în iarna acestui an lucrările la un proiect de birouri cu cinci etaje ce va fi dezvoltat în apropierea Pieţei Charles de Gaulle, în vecinătatea parcului Herăstrău, una dintre cele mai scumpe zone imobiliare din Bucureşti.
Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale din România a crescut cu 220% anul trecut, până la 1,124 mld. euro, în timp ce în Polonia cea mai importantă piaţă imobiliară din regiune, exceptând Rusia, apetitul pentru tranzacţii a început să scadă, reiese dintr-un studiu al firmei de consultanţă imobiliară CBRE.
FEBRUARIE 2015
Grupul turc Anchor, proprietarul primelor două malluri din Bucureşti, a reluat „timid“ lucrările de construcţie la clădirea de birouri Anchor Plaza Metropol de pe bulevardul Timişoara din Bucureşti, la mai bine de cinci ani distanţă de la blocarea şantierului.
Oracle a închiriat nouă etaje, de la 23 la 31, în cadrul Sky Tower, clădire care a ajuns la un grad de ocupare de 85% în urma acestei tranzacţii.
Vastint România, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA controlat de miliardarul suedez Ingvar Kamprad, a început de câteva săptămâni lucrările la două clădiri de birouri ce vor fi ridicate pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi din Bucureşti, investiţia pentru această etapă de dezvoltare ridicându-se la aproximativ 50 mil. euro, incluzând costurile cu terenul, potrivit estimărilor ZF.
Familia Eskiocak din Turcia, care în toamna anului trecut a cumpărat pentru 5,2 milioane de euro un lot de 3,3 hectare din platforma industrială Turbomecanica situată în cartierul bucureştean Militari, intenţionează ca în luna mai să înceapă lucrările la două blocuri cu 300 de apartamente în cadrul proiectului denumit Rotar Residence.
Compania de investiţii imobiliare Globalworth, fondată şi condusă de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a ajuns la un portofoliu imobiliar de aproape 600 de milioane de euro, valoarea pachetului urmând să depăşească un miliard de euro după finalizarea tranzacţiilor şi dezvoltărilor în curs, potrivit unui raport de activitate prezentat de grup.
Fondul de investiţii NEPI, condus de sud-africanul Martin Slabbert, a devenit la sfârşitul anului trecut cel mai mare jucător din piaţa imobiliară locală, după ce activele grupului au ajuns la 1,544 mld. euro, în creştere cu 48%, în timp ce veniturile din chirii şi exploatare s-au ridicat la 87 mil. euro, plus 57%.
Grupul suedez Skanska, care dezvoltă în nordul Capitalei parcul de afaceri Green Court Bucharest, a închiriat în cea de-a doua clădire a proiectului un spaţiu de 920 de metri pătraţi către firma de HR Adecco şi are negocieri avansate cu grupul Carrefour pentru mutarea sediului companiei franceze.
MARTIE 2015
Compania de investiţii imobiliare Globalworth, fondată şi condusă de omul de afaceri Ioannis Papalekas, a finalizat achiziţia clădirilor de birouri Nusco Tower şi UniCredit HQ din Bucureşti, valoarea cumulată a celor două tranzacţii situându-se la 89 de milioane de euro.
Familia omului de afaceri Vasile Puşcaş, care controlează companiile de colectare a deşeurilor Drusal şi Florisal din Baia Mare şi Satu Mare, va investi circa 25 mil. euro în dezvoltarea unui proiect imobiliar pe o parte din terenul fostei fabrici de bere Ursus din Cluj, demolată în 2013 de grupul SABMiller.
Grupul francez Auchan, care deţine pe piaţa locală o reţea de peste 30 de hipermarketuri, a finalizat la Braşov o investiţie de 60 mil. euro într-un mall dezvoltat pe terenul fostei fabrici Tractorul. Mallul are 45.000 mp şi cuprinde o galerie comercială şi un hipermarket de 13.000 mp, al 33-lea al francezilor.
Grupul austriac S Immo, proprietarul centrului comercial Sun Plaza din sudul Bucureştului, intenţionează să extindă mallul în zona fostului magazin de mobilă Mobexpert, închis în vara anului 2012.
Grupul american Heitman, cu active în administrare de peste 30 de miliarde de dolari, a vândut dezvoltatorului imobiliar CTP din Cehia proiectul Mercury Logistics Park din apropierea Capitalei într-o tranzacţie de aproximativ 10 milioane de euro.
Grupul austriac Strabag, care în ultimii ani a devenit cel mai mare jucător din piaţa locală a construcţiilor, va construi primele două clădiri ale proiectului de birouri Oregon Park din nordul Capitalei, investiţie a grupului Portland Trust condus de britanicul Robert Neale.
Grupul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa imobiliară locală, şi-a dublat în primele nouă luni ale anului financiar profitul operaţional realizat în România, până la 18 milioane de euro, deşi din portofoliul de birouri au ieşit spaţii cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 de metri pătraţi, potrivit rapoartelor financiare ale Immofinanz.
Grupul francez Carrefour, cu afaceri la nivel local de peste un miliard de euro, a închiriat un spaţiu de 6.850 de metri pătraţi în cadrul clădirii de birouri Green Court Bucharest B în care îşi va muta cei aproximativ 500 de angajaţi ai sediului central din Bucureşti.
Stocul de malluri şi centre comerciale din România va ajunge anul acesta la trei milioane de metri pătraţi, iar în Bucureşti va fi depăşit pragul de un milion de metri pătraţi, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Grupul israelian AFI Europe, controlat de omul de afaceri Lev Leviev, a realizat în 2014 pe piaţa locală un venit operaţional net de 37,3 milioane de euro, în creştere cu 20%, cea mai mare pondere în aceste rezultate având-o mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, care a adus 80% din câştig.
Compania de dezvoltare imobiliară Adama, deţinută de fondul austriac de investiţii Immofinanz, a început lucrările la un bloc cu zece etaje şi 77 de apartamente în cartierul Berceni din Bucureşti, investiţia în acest proiect, denumit Evocasa Serenia, fiind de trei milioane de euro.
Grupul Ţiriac Imobiliare, controlat de omul de afaceri Ion Ţiriac, a cumpărat participaţiile pe care compania spaniolă Riofisa le deţinea în două societăţi prin intermediul cărora urma să fie dezvoltate două centre comerciale în Braşov şi Timişoara, valoarea tranzacţiei fiind estimată la aproape 10 milioane de euro.
UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS), divizia de servicii a grupului bancar UniCredit, a închiriat un spaţiu de 7.000 de metri pătraţi în cadrul clădirii United Business Center 5 pe care omul de afaceri Iulian Dascălu o construieşte la Iaşi, birouri în care peste trei ani ar urma să lucreze în jur de 700 de oameni.
APRILIE 2015
Grupul spaniol Hercesa dezvoltă o a treia fază în cadrul complexului Vivenda, care va cuprinde 120 de apartamente în două blocuri, în urma unei investiţii de 14 milioane de euro.
Dezvoltatorii şi companiile imobiliare au scos la vânzare peste 15.000 de apartamente şi vile noi situate în 250 de proiecte rezidenţiale din Capitală şi din ţară la târgul imobiliar naţional tIMOn.
MAI 2015
Fondul de investiţii cipriot Secure Property Development & Investment (SPDI), care deţine sediul Danone din Bucureşti, a anunţat că a cumpărat mai multe active în România şi în Bulgaria, pe care cheltuieşte 16,5 milioane de lire sterline (peste 23 de milioane de euro), potrivit informaţiilor publicate pe site-ul companiei.
Cel mai mare mall dezvoltat în ultimii cinci ani în Capitală, Mega Mall, care a presupus o investiţie de 165 de milioane de euro, s-a deschis la mijlocul lunii mai şi mizează pe 50.000 - 60.000 de vizitatori zilnic. Centrul comercial a fost dezvoltat de NEPI.
Fondul de investiţii sud-african NEPI a investit 40 de milioane de euro în extinderea suprafeţei închiriabile a centrului comercial City Park Mall din Constanţa cu 21.000 de metri pătraţi. În noua aripă a mallului de la malul mării va fi construit un cinematograf cu 10 săli, o sală de sport, restaurant, dar şi magazine.
Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), administrator judiciar pentru companii care s-au confruntat cu insolvenţa în ultimii ani, îşi mută sediul în luna iunie din Phoenicia Business Center, aflat în apropiere de Bulevardul Unirii din Capitală, în parcul de afaceri Green Court, aflat în zona Barbu Văcărescu.
Compania Băneasa Developments, prin intermediul căreia oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte controlează zona comercială a proiectului Băneasa din nordul Capitalei, a încheiat anul 2014 cu un profit net de 55 mil. lei (12,7 mil. euro) şi afaceri, adică venituri din chirii, de 199 mil. lei (45 mil. euro), rezultând o marjă netă de câştig de aproape 28%, arată bilanţul depus la Finanţe.
IUNIE 2015
Gigantul american Oracle va închiria peste 20.000 de metri pătraţi în proiectul de birouri Oregon Park din nordul Capitalei, investiţie a grupului Portland Trust condus de britanicul Robert Neale, au declarat pentru ZF surse din piaţă.
Israelienii de la AFI Europe se pregătesc să facă o extensie de 1.000 de metri pătraţi în zona de entertainment a mallului AFI Cotroceni, precum şi alţi 7.000 de metri pătraţi pentru partea de magazine de fashion, dar şi parcare şi flux de trafic. Investiţia se ridică la 14-15 milioane de euro.
Sursa: www.zf.ro
www.arad-apartamente.ro