sâmbătă, 5 ianuarie 2019

Cum sa achizitionezi un apartament in rate direct de la dezvoltator


Pentru cei care vor sa-si cumpere o locuinta, disponibilitatea vanzatorilor de a negocia ratele reprezinta, de multe ori, un mare plus. Ratele negociate direct cu dezvoltatorul reprezinta una dintre cele mai atractive modalitati de plata, avand ca avantaje principale neimplicarea bancii in procesul de achizitie si flexibilitatea oferita, in ceea ce priveste finantarea.

Publicul tinta al acestui sistem este reprezentat de cumparatorii care dispun de resurse financiare, dar fie nu se califica pentru un credit, fie vor, pur si simplu, sa excluda banca din tranzactie. Tinerii care locuiesc cu chirie si doresc o casa a lor, persoane care au avut in trecut probleme precum restantele la banci sau cei care nu dispun de avansul necesar pentru achizitionarea unei locuinte pot apela la aceasta forma de creditare.

Acest tip de credit prezinta atat avantaje cat si dezavantaje si nu toate persoanele isi permit sa beneficieze de acesta. Inainte de cumpararea unui apartament, trebuie sa te asiguri ca ai parcurs un intreg ghid imobiliar, din care sa acumulezi cunostintele de care ai nevoie. Afla cum poti obtine rate direct la dezvoltator, luand in calcul faptul ca investitia este una cu efecte pe termen lung si deloc neglijabila.

De ce sa optezi pentru sistemul de rate la dezvoltator
In calitate de cumparator, poti negocia cu dezvoltatorul ratele, avansul si perioada in care vei achita creditul. De asemenea, vei avea parte de mai putina birocratie si nu vei fi nevoit sa aduci dovezi ale capacitatii de plata, pentru ca dezvoltatorul nu are niciun drept legal sa iti ceara explicatii sau acte care sa demonstreze ca ai un loc de munca, de exemplu.

Un alt avantaj important este reprezentat de dobanda 0. In multe cazuri, bancile cer dobanzi destul de mari, care se schimba pe parcursul achitarii creditului. Daca vrei sa eviti riscul unei dobanzi flexibile, la dezvoltatorii imobiliari vei avea posibilitatea sa platesti rate fara dobanda, pentru ca acestia sunt entitati non-bancare si nu pot percepe o astfel de taxa. In schimb, pot exista si costuri aditionale in contracte, deci trebuie sa citesti cu foarte mare atentie orice document pe care il semnezi.

De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca bancile percep diverse comisioane, precum si asigurare de viata si pentru imobil, ceea ce duce la cresterea sumei finale de plata. Creditul cu rate la dezvoltator nu cere astfel de asigurari, deci suma finala pe care o vei plati va fi mai mica.

De retinut este si faptul ca sistemul de rate la dezvoltator nu te va impiedica sa obtii ulterior diverse credite bancare, daca va fi cazul.

Dezavantajele sistemului de rate la dezvoltator
In cazul ratelor la dezvoltator, avansul este mai mare decat in cazul unui credit bancar, deci nu multe persoane isi permit sa opteze pentru acest sistem. In plus, intrucat ratele la dezvoltator sunt mai mari, termenul stabilit pentru achitarea integrala a sumei este mai mic, de obicei sub 10 ani.

Este important sa retii si faptul ca dezvoltatorii imobiliari nu functioneaza ca bancile sau ca alte institutii de creditare. Acestia stabilesc valoarea ratelor si costurile aditionale in functie de propriile calcule, nefiind restrictionati de normele BNR.

Acorda atentie tuturor detaliilor atunci cand semnezi un contract! Pentru a afla cum poti obtine rate direct la dezvoltator, in siguranta, este recomandat sa apelezi la un avocat care sa parcurga toate clauzele si sa se asigure ca acestea nu sunt interpretabile sau dezavantajoase pentru cumparator.

Pentru o anumita categorie de clienti, sistemul de rate la dezvoltator este avantajos deoarece acesta nu include dobanzi si comisioane. Astfel, per total, costul finantarii este mai mic decat cel perceput de o banca comerciala.



Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/237201/cum-sa-achizitionezi-un-apartament-in-rate-direct-de-la-dezvoltator.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu