marți, 20 decembrie 2011

In 2012 intram in marea reabilitare termica a blocurilor


Declaratie mustind de optimism a ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea: Comisia Europeana permite realocarea de fonduri europene de la alte ministere catre programul de reabilitare termica a locuintelor, anul viitor, in mai, incepe in Romania marea reabilitare termica a blocurilor, vizand circa 250.000 de apartamente!
"Am lucrat si am probat necesitatea folosirii acestor fonduri europene redistribuite de la ministere care nu cheltuie banii europeni. In programul national de reabilitare termica pe care il derulam din 2009, am convins CE de utilitatea si necesitatea folosirii fondurilor europene pentru reabilitare termica, dar si de faptul ca suntem in stare sa cheltuim acesti bani. In momentul actual, suntem in procedurile prevazute de legislatia europeana prin care se vor aloca aproximativ 360 de milioane de euro din care vom putea reabilita aproximativ 250.000 de apartamente la nivel national incepand cel mai devreme in mai 2012", a afirmat la sfarsitul acestei saptamani Elena Udrea.
In luna mai ar trebui sa inceapa in Romania marea reabilitare termica a blocurilor, potrivit ministrului Elena Udrea care a mentionat ca, la nivel national, sunt sute de mii de cereri pentru anveloparea blocurilor.
"Undeva in mai ajung fondurile europene. Propunerea noastra este ca licitatiile sa se tina pana in luna mai, sa se termine, in asa fel incat in luna mai, cand fondurile europene ajung in Romania lucrarile de reabilitare sa porneasca si toate aceste apartamente sa se reabiliteze vara.
In patru luni, se poate si daca toata lumea e pregatita cu partea tehnica si juridica, cu contractele, atunci in luna mai, intram in marea reabilitare termica din Romania si speram ca foarte multi dintre cei care au depus cereri, sunt sute de mii la nivel national, sa fie multumiti. La nivelul Romaniei, circa trei milioane de apartamente asteapta sa fie reabilitate si orice sursa de finantare e binevenita", a precizat ministrul, potrivit Agerpres.
Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat a gasit un... bloc de probleme ridicate de reabilitarea termica
Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat a facut un inventar al problemelor ridicate de reabilitarea termica a blocurilor si o serie de propuneri inaintate autoritatilor.  Printre altele, a cerut: schimbarea radicala a schemelor de finantare a reabilitarii termice; proprietarii care investesc in masuri de eficienta energetica ar trebui sa beneficieze de deducere din impozitul pe venit pana la contravaloarea de 500 euro/an; TVA 0 pentru lucrarile de reabilitare si pentru materialele de constructii folosite la reabilitare.
Programele trebuie sa se adreseze tuturor tipurilor de locuinte, cere Habitat. "Programul a fost conceput gresit prin accentuarea rolului primariilor care sunt definite, in mod eronat, ca beneficiare ale reabilitarii termice, in detrimentul beneficarilor reali ai programului, adica proprietarii apartamentelor care sunt reabilitate (organizati sau nu in asociatii de proprietari)", a constatat Liga Asociatiilor de Proprietari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu